Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Master & promoveren

Je overweegt een PhD te doen na je master. Hier vind je manieren om te achterhalen of een PhD bij je past.

Je kunt er zelf mee aan de slag. Heb je daarna behoefte aan een persoonlijk gesprek over jouw mogelijkheden, neem dan contact op met het UvA Student Careers Centre.

Zelf aan de slag

Om te achterhalen hoe PhD-proof je bent kun je de volgende oefening doen.

Praat met mensen uit je studieomgeving

Voor steeds meer PhD-plaatsen is een research master een ingangseis. Bekijk daarom de verschillen tussen een eenjarige- en tweejarige (research) master en ga met mensen uit je studieomgeving in gesprek. Bijvoorbeeld met je studieadviseur, docent, begeleider, een promovendus. Leg uit dat je de mogelijkheid van promoveren onderzoekt en vraag om hun tips en adviezen. Probeer te achterhalen waar promovendi in jouw richting allemaal terecht komen op de arbeidsmarkt. Dit kan het begin zijn van je professionele netwerk als startende academicus. Meer over netwerken vind je hier.

Oriënteer je op wetenschappers

Bij welke wetenschapper of onderzoeksschool zou je graag je onderzoek doen? Wie doceren er bij de (research) masters en wat doen zij voor onderzoek? Oriënteer je ook op mogelijke begeleiders.

Financiering

Promotieplekken worden op verschillende manieren gefinancierd. Je kunt promoveren in dienstverband of zonder dienstverband. In dat laatste geval krijg je geen salaris vanuit de universiteit, maar regel je zelf een werkgever die jou betaalt of een beurs vanuit de universiteit.

Tip: volg de actualiteit over wetenschappelijk onderzoek in Nederland, financiering van onderzoek, fondsen, e.d., zodat je zelf zo goed mogelijk geïnformeerd bent over soorten promotieplekken en mogelijke financiering.

Informatie over promoveren aan de UVA vind je hier: http://www.uva.nl/onderzoek/promoveren/promoveren-aan-de-uva/promoveren-aan-de-uva.html

Vacatures bekijken voor promotieplekken

www.academictransfer.nl

www.academicpositions.eu

vacatures.uva.nl

www.knaw.nl