Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Masterkeuze & arbeidsmarkt

Wat levert een masteropleiding je op?

Voor werkgevers biedt een afgeronde masteropleiding een bewijs dat je

  • Een academisch en analytisch vermogen hebt.
  • In staat bent zelfstandig een onderzoek uit te voeren.
  • Daarover wetenschappelijk verantwoord kunt rapporteren.

Hiermee kun je complexe problemen van nu en later vanuit verschillende hoeken bekijken, doorgronden en mogelijk aanpakken. Deze ‘transferable skills’ kun je ook in andere (werk)settingen inzetten.

Elke opleiding heeft eindtermen en -kwalificaties omschreven op de opleidingspagina, zie daarvoor de Onderwijs en Examen Regeling (OER) van de opleiding, via www.studiegids.uva.nl.

Bepaalt je masterkeuze je toekomstige baan?

In de meeste gevallen niet. Het arbeidsmarktperspectief staat kort omschreven bij elke opleiding. Het grootste deel van de hogeropgeleiden doet binnen vijf jaar na afstuderen werk dat inhoudelijk niet direct met hun opleiding te maken heeft. Verschillen als research master of reguliere master zijn mogelijk wel relevant voor je kansen op de arbeidsmarkt. Als je wilt promoveren is een research master in de meeste gevallen een vereiste.

Al je opgedane ervaring speelt een rol

Of je een passende baan op niveau vindt, en hoe snel, is zeker niet alleen afhankelijk van je master. Jouw eerder opgedane (werk)ervaring, je nevenactiviteiten, de samenhang tussen je interesses en kwaliteiten, en, last but not least, jouw strategie om werk te vinden, spelen een belangrijke rol hierbij.

Verdieping

Voor verdiepende artikelen over de relatie tussen studiekeuze, masterkeuze en arbeidsmarkt kun je terecht op de The Research Centre for Education and the Labour Market (ROA)

Oriënteren op de arbeidsmarkt na je master via vacatures

Je kunt je op verschillende manieren oriënteren op werk. Het actuele aanbod aan vacatures in de UvA Job board schetst alvast een beeld van de huidige, zichtbare arbeidsmarkt. Je kunt hier alleen inloggen als je student bent aan de UvA of pas bent afgestudeerd aan de UvA. Voor overige masterkiezers zijn LinkedIn jobs of Indeed ook handige bronnen.

Orienteren op de arbeidsmarkt na je master via alumni

Een manier om je te oriënteren is daarom ook om alumni op te zoeken van de master waarin je geïnteresseerd bent, om te zien wat voor werk zij nu doen. LinkedIn is daarin de ideale tool.   

Je dient een minimaal profiel aan te maken, alvorens je gebruik kunt maken van LinkedIn. Voor meer informatie over LinkedIn, zie ook de handout.

Voor meer tips over oriëntatie op werk, zie Stage & werk.