Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN
Sollicitatietips

Video's: online solliciteren

Online solliciteren is in opkomst, juist nu. In deze video’s geeft loopbaancoach Elisa Ng je tips om met vertrouwen online te solliciteren.

Automatisch op de hoogte blijven van de video's?

Wil je een seintje krijgen wanneer de volgende video van Elisa online komt? Vul het formulier in en we zetten je op de mailinglijst.

Meld je aan voor de mailinglijst

 • Video 1: Waar let je als eerste op bij je online sollicitatie?

  Hoe solliciteer ik succesvol in coronatijd?

  Het zijn onzekere tijden en dat heeft helaas ook impact op de arbeidsmarkt. Er zullen minder vacatures aangeboden worden. En vacatures die aangeboden worden zullen hoogstwaarschijnlijk online gevoerd worden. In deze blogreeks ‘Hoe solliciteer ik succesvol in coronotimes?’ lees je hoe je in onzekere tijden tóch die baan kunt bemachtigen waar je op hoopt. 

  Vier tips voor een aantrekkelijke sollicitatievideo
  Misschien ben je het al tegengekomen: bedrijven en organisaties die vragen om een korte video op te sturen, naast je brief en CV. En dat zal alleen maar toenemen. In de eerste blog geef ik je vier tips om een aantrekkelijke video op te nemen. 

  Tip 1: Imperfectie werkt beter
  De video hoeft niet perfect. Perfecte, gelikte filmpjes werken juist niet. Dat komt te gepolijst over. Imperfecte filmpjes zijn menselijker. Bovendien kom je benaderbaar over.

  Dus het is oké als je haar niet goed zit.
  Het is oké als je niet complete volzinnen produceert.
  Het is oké als je stem stom vindt klinken.

  Tip 2: Houd het short and sweet
  Maximaal vier minuten is echt voldoende. Het doel van de video is om nieuwsgierigheid van de kijker op te wekken. De uitgebreide toelichting kan je bewaren voor het sollicitatiegesprek. 

  Tip 3: Wat vertel je?
  Introduceer jezelf heel kort - wie je bent en wat je gestudeerd hebt. Vertel waarom jij blij wordt van deze functie. En vertel tot slot wat je wilt bijdragen aan de organisatie. 

  Tip 4: Wees enthousiast
  De kijker maakt direct een inschatting of jij past in de organisatie en in het team. Dus glimlach! Laat zien dat je zin hebt om er te werken. 

  Ik hoop dat deze tips waardevol voor je waren. Binnenkort de volgende blog ‘7 technische tips voor een professionele sollicitatievideo’. Succes!

 • Video 2: Technische tips voor het maken van jouw sollicitatievideo

  7 technische tips voor een professionele sollicitatievideo

  Deze blog is voor jou als je juist in deze lastige tijd wilt solliciteren. Je zult zien dat organisaties steeds vaker zullen vragen om een korte video als onderdeel van het sollicitatieproces. Ik geef je 7 technische tips om een professionele sollicitatievideo op te nemen. Simpel. Thuis. Met je telefoon. 

  Tip 1: Zet je telefoon op een vast object
  Als je een video maakt terwijl je de telefoon vasthoudt, gaat het beeld schudden. En dat leidt af. 

  Tip 2: Houd een klein beetje ruimte tussen je kruin en de bovenkant van het scherm
  Let maar eens op nieuwslezers :). 

  Tip 3: Kies een rustige achtergrond
  Wit of een andere neutrale kleur is altijd goed. En zorg ervoor dat er zo min mogelijk spullen te zien zijn. 

  Tip 4: Kies een plek met veel natuurlijk daglicht
  Zorg ervoor dat het licht in je gezicht valt. En als dat niet lukt - doe dan alle lampen aan in de kamer. 

  Tip 5: Kijk naar de lens
  We zijn geneigd om naar onszelf te kijken in het scherm. Maar door in de lens te kijken, maak je direct ‘digitaal’ oogcontact met de kijker. En dat maakt de video persoonlijker. 

  Tip 6: Laat je ogen goed zien
  Zorg ervoor dat er geen haar voor hangt. Of dat je tegen de zon inkijkt waardoor je je ogen dichtknijpt. Als de kijker jouw ogen goed kan zien, komt het ook weer persoonlijker over. 

  Tip 7: Schrijf van tevoren uit wat je wilt zeggen
  In plaats van onnodige stiltes te laten vallen, kun je in één opname krachtig en zelfverzekerd je boodschap overbrengen.

  Ik hoop dat deze tips waardevol voor je waren. Laat je niet gekmaken in deze tijd. Succes!

 • Video 3: Wat zijn jouw drijfveren?

  Hoe ontdek jij jouw drijfveren?

  Om met succes te solliciteren is het essentieel om te weten wat jou drijft. Om te weten wanneer je een 'spark' in je ogen krijgt. Om te weten waardoor jij gaat stuiteren van de energie. Dat is wat ze willen zien in een sollicitatiegesprek.

  In deze blog gaan we jouw drijfveren in kaart brengen, zodat je de baan vindt die écht bij je past.

  Eerst wil ik een persoonlijk verhaal met je delen
  Direct nadat ik klaar was met mijn studie psychologie ging ik solliciteren. Toen was er ook een crisis gaande - de financiële crisis. En ik was zo blij dat ik überhaupt uitgenodigd werd op gesprek. Ik weet nog dat ik tegenover de HR-manager zat in een vrij onpersoonlijke ruimte. En ze vroeg me: hoe ga je om met afwijzing? 

  Ik zei: ik kan ontzettend goed tegen een 'nee'. Sterker nog, als ik nee hoor, bijt ik me er nog meer in vast, en ben ik nog meer vastberaden om dóór te zetten.

  Op dat moment zei ik wat ik dácht dat ze wilde horen. Maar als ik eerlijk ben naar mezelf: Ik kon totaal niet tegen een afwijzing. Ik werd er juist hartstikke onzeker van. Nadat ik voor mijn gevoel de vragen zo perfect mogelijk had beantwoord, werd ik aangenomen. Ik was zó blij. Het is me gelukt. Zo snel na mijn afstuderen.

  Fastforward, tien maanden later
  Ik zit thuis. Met een burnout.

  En deels kwam dat door de manier waarop ik mezelf neerzette in het sollicitatiegesprek. Ik was niet mezelf. Ik was alleen bezig met mezelf zo goed mogelijk verkopen. Op geen enkel moment in het gesprek heb ik mezelf afgevraagd:

  - Waar word ik gelukkig van?
  - Wanneer ervaar ik zingeving?
  - Wat drijft mij?

  We nemen nog een sprong in de tijd. Drie maanden geleden. Ik solliciteerde voor de functie van loopbaancoach aan de UvA. Ik vond het spannend, maar het bleek een schot in de roos. Omdat ik nu wél weet wat mijn drijfveren zijn. Hierdoor ervaar ik nu veel zingeving in mijn werk.

  En dat is ook wat ik voor jou wens! Laten we nu samen jouw drijfveren in kaart brengen.

  Drijfverenoefening

  Stap 1
  Hoe speelde je tussen de 4 en 12 jaar?  Welke spelletjes deed je het graagst? Waar fantaseerde je over? Met welk speelgoed speelde je het liefst?

  Stap 2
  Schrijf op voor jezelf: wat vond je er het leukste aan?

  In stap één heb je je originele drijfveren opgeschreven. Als kind voelde je je al sterk aangetrokken tot bepaalde activiteiten, zonder dat het aangetast was door verwachtingen van je ouders, van je vrienden, van de maatschappij, van jezelf.

  Leg nu de link naar de baan waar je op wilt solliciteren.

  Ik zal een voorbeeld geven van mezelf: als kind was ik gefascineerd door gezichten. Terwijl anderen druk zandkastelen bouwden, maakte ik minutieus gezichten na in het zand. Inclusief gezichtsuitdrukking. Inclusief emoties. Inclusief rimpels. Hoewel ik er de taal nog niet voor had wist ik al heel vroeg dat ik met mensen wilde werken. Dat ik ze wilde begrijpen. En dat is de reden waarom ik solliciteer op de functie van loopbaancoach.

  Je hoort in dit verhaal: hoe ik als kind speelde, wat mijn drijfveer was, en hoe ik de link maak naar werk.

  Ik hoop dat deze blog je heeft geïnspireerd om je drijfveren in kaart te brengen én om een link te maken naar de functie die je graag wilt. Kan je hulp gebruiken, volg dan de workshops: Career Workout en Oefen een sollicitatiegesprek. Check de agenda voor de actuele data. En laat ons ook vooral weten wat je nodig hebt om jouw drijfveren in kaart te brengen via studentcareerscentre@uva.nl.

  Good luck!

 • Video 4: Hoe creëer jij een klik in een online sollicitatiegesprek?

  Hoe creëer jij een klik in een online sollicitatiegesprek?

  Een online sollicitatie kan al snel onpersoonlijk aanvoelen, maar in deze blog deel ik hoe jij de klik kunt creëren door een authentiek verhaal te vertellen over jezelf.

  Maar waarom zou je überhaupt een persoonlijk verhaal delen in een sollicitatiegesprek?

  1. Door het vertellen van je verhaal verschuift de houding van de ander - van kritische luisteraar naar betrokken luisteraar. Diegene voelt dat 'ie met jou wil verbinden. 
  2. Omdat het een persoonlijk verhaal is komt het recht uit het hart. En dat maakt jou als kandidaat authentiek en aantrekkelijk.
  3. Een eigen verhaal inspireert de persoon aan de andere kant van de tafel, waardoor ze je graag zien je in je organisatie.
  4. De zoektocht naar jouw verhaal levert je al zoveel nieuwe inzichten op over jezelf. Wat jouw unieke bijdrage gaat zijn op deze wereld wordt helder.

  Welk verhaal ga je vertellen?
  Daar help ik mee. Pak pen en papier en schrijf direct mee. Stel jezelf de vraag: op welke gebeurtenis ben je het meest trots in je leven? Neem de tijd om dat moment weer even helemaal naar voren te halen.

  En schrijf op:
  - Hoe voelde je je van tevoren?
  - Welke uitdaging zag jij of welk obstakel kwam er op je pad?
  - Wat deed jij? Hoe heb je het aangepakt? Hoe heb je dat overwonnen?
  - Hoe voelde dat?
  - Wat maakte je het meest trots?
  - Wat betekent deze prestatie voor jou?
  - Wat zegt het over jou? Welke kwaliteiten heb je ingezet?

  Vertel in het sollicitatiegesprek dat je deze kwaliteiten wil inzetten voor de functie.

  Ik zal een voorbeeld delen om het concreet te maken 
  Een student vertelde dat ze een jaar Media heeft gestudeerd. Ze heeft haar propedeuse afgemaakt, maar het was niks voor haar. Maar ze wist absoluut niet wat wél. En toen kwam ze in een diepe depressie terecht, waar ze maar niet uit kwam. Met zo’n gat op haar CV had ze het gevoel dat ze haar carrière al weggegooid had voordat het überhaupt begonnen was. Na vier jaar klom ze uit het dal en besloot Rechten te studeren. Het is haar gelukt om de Bachelor en Master nominaal af te ronden. Dit liet zien hoe toegewijd en gefocust ze was. Hoewel ze het op momenten een pittige studie vond, heeft ze doorgezet. Die toewijding, focus en doorzettingsvermogen zou ze graag willen inzetten als Management Trainee bij de Rijksoverheid.

  Mocht je het lastig vinden om een gebeurtenis te bedenken -  kijk dan naar het afgelopen half jaar. Wat heb jij in het afgelopen half jaar gedaan waar jij trots op was? Het mag ook iets kleins zijn.

  Ik hoop dat je geleerd hebt hoe je een authentiek en overtuigend verhaal vertelt, waarmee je snel een klik creëert. Heb je hulp nodig? Volg dan de workshop Career Workout, Oefen een sollicitatiegesprek of Netwerken. Check de agenda voor de actuele data.  
  Of laat ons team weten hoe je we het beste kunnen helpen via studentcareerscentre@uva.nl

  Zet ‘m op!