Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Antwoord op jouw vraag

Loopbaanoriëntatie

 • Waar begin ik?

  Een eerste stap in het vinden van werk kan zijn het helder krijgen van je eigen profiel. Daarmee breng je concreet en duidelijk in kaart wat jij interessant vindt, waar jouw kwaliteiten liggen, wat je de afgelopen jaren hebt geleerd en hoe je dit kunt vertalen in werk. Niet alleen je diploma of opleiding is daarbij van belang, jouw persoonlijke interesses en ambities spelen hier ook een belangrijke rol.

  Een goede zelfanalyse vormt de beste voorbereiding op het solliciteren. Daarbij is het goed om het beeld dat je van jezelf hebt, te toetsen bij anderen. Vraag gerust eens vrienden, studiegenoten of familie om feedback.

  Ga naar Zelfkennis

 • Welke vacature past bij mij?

  Een vacature begrijpen en beoordelen is nog niet zo gemakkelijk. De handout Vacatureanalyse kan je hierbij helpen. Door een vacature grondig te lezen en krijg je meer zicht op het actuele aanbod van vacatures én vooral wat jou aanspreekt in een baan.

  Oriënteren op werk en zelfkennis opdoen gaan hand in hand. Naarmate je meer te weten komt over jezelf, vakgebieden, organisaties en functies, kun je beter bepalen of iets bij je past en scherp je je persoonlijk profiel dus aan. Je kunt dan tijdens een sollicitatiegesprek ook beter onder woorden brengen waarom die functie geschikt is voor jou. Dit vergroot je kansen om succesvol te solliciteren.

  Download de handout Vacatureanalyse hier

 • Hoe maak ik een goede keuze?

  Bij het maken van keuze komt meestal twijfel of onbehagen om de hoek kijken. Vaak willen we snel een keuze maken om van dit onzekere gevoel af te zijn. Voor loopbaan- en of masterkeuze is het echter belangrijk om wat langer de tijd te nemen en je goed te oriënteren.

  In het dagelijks leven zijn we gewend om eerst te kijken naar het aanbod en dan te kiezen. Bijvoorbeeld bij de keuze voor een auto, iets van de menukaart of in de supermarkt. Echter bij het maken van een studie- of loopbaankeuze is het belangrijk om eerst naar jezelf te kijken en vervolgens naar het aanbod. Vanuit jouw talenten en kwaliteiten oriënteer je je op werk of een opleiding die bij je past. Het Student Careers Centre kan je via verschillende wegen verder helpen: 

Reflecteren: Ontdek je wie bent

 • Hoe kom ik erachter wat mijn interesses zijn?

  Door te observeren welke onderwerpen of welk type activiteiten, jou als vanzelf aantrekken.

  Welke onderwerpen lees je in de krant? Welke evenementen vind je leuk? Waar zou je een boek over schrijven als je dat zou willen?

  • Voor meer hulpvragen om erachter te komen welke onderwerpen jouw belangstelling wekken, bekijk de filmpjes en download de handouts onder Zelfkennis
 • Hoe kom ik erachter wat mijn kwaliteiten zijn?

  Door te reflecteren op situaties die je goed af gingen. Of door familie, vrienden en oud-collega’s te vragen wat ze jouw kwaliteiten vinden.

  • Ga naar Zelfkennis voor meer informatie over het ontdekken van jouw kwaliteiten.
 • Ik weet niet wat voor werk ik wil. Hoe kom ik daar achter?

  Zonder dat je het misschien door had, heb je in de afgelopen jaren al best wat focus ontwikkeld. Zo heb je een studierichting gekozen, misschien een bijbaan gehad of ben je actief geweest in een studievereniging.

  Alle keuzes die je tot nu toe hebt gemaakt, bieden inspiratie om op door te denken. Daarnaast is de enige manier om te ontdekken of werk bij je past, door het te doen.

Profileren

 • Hoe kan ik mijn eigen unieke kwaliteiten en skills presenteren?

  Als je weet wat jij te bieden hebt, kun je dat op zo’n manier formuleren en presenteren dat het aansluit bij het vakgebied waarin je wilt werken. Sommige sectoren vragen een formelere manier van presenteren dan andere, bijvoorbeeld.

 • Ik heb niets naast mijn studie gedaan, hoe kan ik me toch profileren?

  Door hetgeen dat je wel hebt gedaan goed te omschrijven, bijvoorbeeld op je cv of LinkedIn profiel.

  Daarnaast is het vooral van belang om helder te krijgen waar je heen wilt als eerstvolgende stap en wat je te bieden hebt aan kennis, vaardigheden en eigenschappen. Zorg dat dit tot de verbeelding spreekt bij de organisatie of professional aan wie je jezelf presenteert.

  • Voor meer informatie over het achterhalen van jouw kwaliteiten, zie de pagina Zelfkennis
  • Voor het formuleren van jouw persoonlijke profiel en ambitie, zie de pagina LinkedIn

Oriënteren op werk

 • Wat kan ik allemaal met mijn studie?

  Allereerst, met een universitair diploma ben je in staat onderwerpen binnen jouw vakgebied kritisch te onderzoeken. Daarnaast bezit je academische vaardigheden als academisch schrijven, kritisch redeneren,  presenteren, analyseren van informatie, argumenteren, etc.

  Lees de inleiding van de studiegids en eindtermen van jouw opleiding nog een keer door voor meer specifieke informatie hierover. Ook heb je allerlei kennis en vaardigheden opgedaan naast je studie, die bijdragen aan jouw persoonlijke profiel.

 • Ik wil iets anders gaan doen dan het vakgebied van mijn studie. Hoe pak ik dat aan?

  Dat vraagt om oriëntatie op werk in andere vakgebieden.

  Heb je een idee bij je nieuwe richting, maar weet je niet hoe je jezelf zo slim mogelijk kunt presenteren met jouw andere studieachtergrond?

 • Is netwerken noodzakelijk om werk te vinden?

  Ongeveer 75% van het werk wordt verkregen via netwerken. Het is dus niet noodzakelijk, maar wel veel effectiever dan van achter je computer vacatures zoeken. Netwerken is trouwens niet vragen óm een baan, maar informatie vragen óver die baan. Over hoe het is om bij een organisatie te werken, welke ontwikkelingen er zijn in een bepaald vakgebied, waar vacatures te vinden zijn, hoe een baan nu ‘echt’ is, hoe iemand anders zijn baan heeft gevonden, en alle andere vragen die je hebt.

  Netwerken kun je overal doen. Bijvoorbeeld op een verjaardagsfeestje; in plaats van te vragen naar iemands privéleven vraag je hoe iemand aan zijn baan is gekomen. En via LinkedIn en Facebook bijvoorbeeld kun je vragen of er iemand is die meer kan vertellen over een sector die jij interessant vindt. 

  Om te netwerken hoef je niet te weten wat je precies zoekt en hoef je ook geen elevator pitch klaar te hebben. De vraag ‘Ik wil weten welk werk bij me past, en daarom zoek ik meer informatie over werken bij een gemeente/een productiebedrijf/een marketingafdeling’ is een goede startvraag.

  Neem deel aan de workshop over Netwerken en ontdek hoe netwerken voor jou kan werken. Of bekijk de tips op de handout.

Solliciteren

 • Hoe ziet een goed cv er uit?

  Een goed cv laat helder zien wat je gestudeerd hebt en welke andere ervaringen je hebt opgedaan. Met een cv wil je een ander laten zien wat jouw profiel is of een werkgever laten zien hoe jij aansluit bij de vacature.

  • Zie voor meer informatie en een voorbeeld cv het onderdeel CV

Andere vragen

Heb je een andere vraag? Mail ‘m naar loopbaan@uva.nl.