Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Tests

Inzicht in je persoonlijkheid, werkwaarden en competenties

Ben je je aan het oriënteren op je loopbaan? Of wil je jezelf goed kunnen presenteren in een brief of sollicitatiegesprek?

Deze online tests kunnen je op weg helpen. Op dit moment hebben alleen onderstaande gratis tests voor je. We zijn bezig met een nieuw testplatform en hopen zo spoedig mogelijk meer tests te kunnen aanbieden.

 • 1. Persoonlijkheidstests

  Big 5

  De test is gebaseerd op de Big 5 persoonlijkheidstheorie. De Big 5 persoonlijkheidstheorie is de meest gebruikte en best onderzochte persoonlijkheidstheorie, kortom, wetenschappelijk valide.

  De test geeft je feedback over vijf basisdimensies van persoonlijkheid: openheid, consciëntieusheid, extraversie, altruïsme en neuroticisme (OCEAN). Er zijn geen slechte scores. Wel kun je het gebruiken om bijvoorbeeld een werkomgeving te vinden die bij je past en het kan je helpen bij het presenteren van jezelf. Je persoonlijkheidstrekken blijven relatief stabiel in je leven, maar sommige kunnen veranderen of verschuiven in de loop van de tijd.

  Veel bedrijven, echter, gebruiken ook meer ‘populaire’ testen, zoals de DISC test en de MBTI test, waarvan de wetenschappelijke betrouwbaarheid en validiteit niet vaststaat.

  DISC-test

  Met de DISC-test kun je snel je DISC-type en je persoonlijk DISC-profiel bepalen. Ontdek hoe de DISC-factoren - Dominantie, Invloed, Standvastigheid en Naleving - je gedrag ten opzichte van anderen en de dagelijkse dingen die je doet verklaren.

  Myers-Briggs Type Indicator (MBTI)

  Een andere regelmatig gebruikte persoonlijkheidstest is de MBTI, die een onderscheid maakt tussen zestien persoonlijkheidstypen en gebaseerd is op theorieën van Carl Gustav Jung. De MBTI gebruikt 4 dimensies: introvert/extravert, thinking/feeling, sensing/intuition en judging/perceiving.

  16personalitiestest

  Ook een populaire test is de 16personalitiestest. Deze test maakt deels gebruikt van de Myers-Briggs en van de BIG 5 persoonlijkheidsdimensies.

 • 2. Waardentest

  Werkwaardentest

  Welke waarden in werk vind je belangrijk? Door hier naar te kijken kun je zien wat dit bijvoorbeeld betekent voor je toekomstige baan en passende bedrijfscultuur.

  Persoonlijke waarden

  Deze test gaat over je persoonlijke waarden. Welke zijn belangrijk voor jou? Dit is van belang om te zien waardoor je wordt gedreven en gemotiveerd.

 • 3. Competentietest

  In deze test worden de 16 meest werk gerelateerde competenties gemeten. Helaas is deze test in het Nederlands niet gratis, maar de Engelse variant wel.